EMMA LARSEN
 

OM EMMA

Emma plockade upp gitarren och började skriva musik vid 12-års ålder. På grund av mobbning i skolan spenderade hon mycket tid hos sin musiklärare, med hjälp av honom fick hon redskapen att skapa sig sin egen röst. Musiken blev en undanflykt men samtidigt ett ankare till verkligheten så som den var. Genom musiken fick Emma möjlighet att få utlopp för sina känslor och samtidigt försvinna in i något som förstod och såg henne. Verkligheten fann hon i att på något sätt undermedvetet analyserade sig själv och hennes omvärld i sina egna texter – något som ger Emma en konstant utveckling och hela tiden nya perspektiv.

Som 26-åring diagnostiserades Emma med bipolär sjukdom, typ II och hennes erfarenheter i kombinationen med kampen om att acceptera sig själv förgyller hennes texter. I drygt 15 år har musiken varit med och utvecklats i samma takt som henne själv och hennes egen världsbild. Från texter fyllda med mörker till de om att våga tro på sig själv, sin egen förmåga samt att våga förstå andra människors val och öden.

Jaded speglar en oförståelse kring hur vi aktivt letar anledningar till att underminera varandra och bli avskärmade – medan Be Like That handlar om att se det vackra människor gör för varandra och hur det är något att eftersträva. Chapter I handlar om att visa andra deras styrka när de själva inte ser den, Happy Now rättfärdigar valet att gå emot normer och hitta trygghet i att duga som man är. I’m Still Here handlar om människors rätt att vara den man är i alla delar av världen och i alla samhällsstrukturer, oavsett etnicitet,  trosgrund,  ålder, könsidentitet eller sexualitet.

2008 startade Emma sitt första band, Lifestyle men bestämde 2011 för att skriva och spela musik i sitt eget namn.  Bandet Emma spelar med idag har kommit att bli vänner som tillsammans skriver och utvecklar musiken utifrån Emmas texter. Sedan 2015 spelar hon med Emil Widén (bas), Fabian Bramskog (trummor), Patrik Hagelberg (elgitarr & piano) och Tobias Sjöstedt (elgitarr).

Lyssna på all Emmas musik här, lyssna på Emma i Kulturbordellen här.

Gilla